Profesjonalne urządzenia do otwierania puszek i butelek

Wyposażenie nowoczesnej kuchni kojarzy się głownie z błyszczącymi stalą meblami, piekarnikami i kuchenkami, piecami konwekcyjnymi i różnymi urządzeniami elektrycznymi do cięcia, miksowania, blendowania. Ale w nawet najlepiej urządzonej kuchni zawsze przychodzi moment, gdy w tradycyjny sposób trzeba przeciąć blachę wieczka na puszce, która w swoim wnętrzu ukrywa składniki niezbędne do przygotowania potrawy lub otworzyć butelkę z przyprawą – otwieracz do puszek oraz niezawodne otwieracze do butelek okazują się niezbędne.

Puszki w skali gastronomii

Konserwowanie półproduktów do gastronomi za pomocą próżniowego zamykania w blaszanych pojemnikach było i będzie w przyszłości bardzo ważnym sposobem na przedłużanie trwałości żywności. Stąd konieczność wyposażenia stanowisk pracy w kuchni w otwieracz do puszek, który podoła potrzebom tego miejsca.
Zarówno ilość puszek otwieranych codziennie, jak i ich rozmiar są nie bez znaczenia przy wyborze otwieracza. Nie można oczekiwać dużej wydajności od pracowników, którzy nie będą dysponowali profesjonalnym sprzętem do otwierania.
Tylko przyblatowe otwieracze do puszek napędzane elektrycznie lub ręcznie są odpowiednimi dla skali makro. Jednocześnie warto podkreślić fakt wyposażania gastronomicznych otwieraczy w noże posiadające właściwości antybakteryjne.

W barze i na sali – otwieracze kelnerskie oraz barmańskie

Otworzenie setek butelek zamkniętych metalowymi kapslami lub kilkudziesięciu win z naturalnymi korkami, to zadanie ciężkie i trudne do wykonania, gdy nie dysponuje się niezawodnymi, wydajnymi otwieraczami. Otwieracze do butelek dla barmanów, to głównie montowane na ścianach czy blatach urządzenia stacjonarne o dużej wydajności.

Do otwierania wina barmani i kelnerzy mogą korzystać z trybuszonów małych podręcznych jak i dużych, z napędem elektrycznym.
Kelnerzy przy sobie mają zawsze otwieracze do butelek, które łatwo można schować do kieszeni i używać do otwierania wina lub butelki wody przy stoliku w obecności klienta.