Kategorie
Piec konwekcyjno-parowy

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Zdajemy sobie sprawę, że celem właścicieli gastronomii, czy kucharzy nie jest zgłębianie fizycznej wiedzy, nie mniej jednak zdecydowaliśmy się poruszyć kwestie zasady działania pieców konwekcyjno-parowych. Wierzymy, że ta wiedza pozwoli Wam lepiej zrozumieć urządzenie, z którym pracujecie, co finalnie przełoży się na jakość dań!

Żeby wyjaśnić zasadę działania pieca, trzeba zacząć od konwekcji. Konwekcja to nic innego jak proces przekazywania ciepła związany z makroskopowym ruchem materii w gazie, cieczy lub plazmie (np. powietrzu, wodzie, plazmie gwiazdowej). Piec konwekcyjno-parowy jest zatem rozwinięciem pieca konwekcyjnego do którego firma Rational dodała funkcję naparowywania komory. 

Jak zachodzi obróbka termiczna w piecach konwekcyjno-parowych?

Specjalne wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez komorę, gdzie znajduje się potrawa. Wymuszając ruch poziomy, a następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające je z drobinek tłuszczu. Potem powietrze ponownie trafia do wentylatorów i proces się powtarza. Pozioma cyrkulacja powietrza i odtłuszczanie gwarantują nieprzenikanie zapachów oraz równomierną temperaturę obróbki. I teraz gwóźdź programu: do komory z cyrkulującym powietrzem dodawana jest para wodna, co przyspiesza obróbkę termiczną i zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. Dlatego właśnie pieczenie w pieca konwekcyjno-parowego charakteryzują się taką delikatnością. 

potrawa z pieca konwekcyjno-parowego

Zaleta technologii pieca konwekcyjnego

Jakość potraw to dość oczywista zaleta pieca konwekcyjno-parowego, ale oprócz niej zauważalna jest także redukcja kosztów przypadających na obróbkę termiczną w gastronomi. Piec ten jest bowiem, ze względu na technologie, urządzeniem wysokowydajnym energetycznie.

Poprzez zastosowanie systemu cyrkulacji gorącego powietrza, temperatura pieczenia, duszenia itp jest obniżona, co przekłada się na lepszą efektywność pobranej energii.

W porównaniu do tradycyjnych urządzeń piece konwekcyjno-parowe zużywają średnio o 30% mniej energii elektrycznej oraz 40% mniej wody.

Źródło danych: https://pl.wikipedia.org/wiki/Piec_konwekcyjno-parowy.

oszczędność energii w piecu konwekcyjno-parowym

Nie wiesz jaki rodzaj pieca dobrać do swojej kuchni?

Przeczytaj wpis o rodzajach pieców konwekcyjnych. 

Trzymamy kciuki za Twój gastro biznes!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *