Kategorie
Urządzenia do gastronomii

Funkcjonalne kuchnie gastronomiczne

Łańcuch jest taki silny jak jego najsłabsze ogniwo – ta zasada idealnie wpisuje się również w realia gastronomii. Kuchnia gastronomiczna jest najważniejszym pomieszczeniem, a jednocześnie wąskim gardłem każdej restauracji lub innego lokalu. Dlaczego?

Od jej „przepustowości”, od tego jak jest urządzona, w dużej mierze zależy ilu gości będziemy w stanie obsłużyć oraz jak szybko dostaną oni posiłek. Pośrednio wpływa również na kondycje i bezpieczeństwo pracy załogi, a tym samym koszty działalności itd. Jeśli nie wiesz jak wygląda praca w restauracyjnej kuchni na co dzień, obejrzyj ten krótki film:

Dzisiaj skupimy się jednak na samej funkcjonalności wyposażenia kuchni gastronomicznej.

Kluczowe czynniki dla funkcjonalnej kuchni gastronomicznej:

  • ergonomia rozmieszczenia urządzeń kuchennych,
  • wytrzymałość sprzętów i szafek,
  • ilość sprzętów.

1) Ergonomia rozmieszczenia sprzętów

goście lokalu gastronomicznego

To właśnie od niej w największym stopniu zależy, jak szybko uda nam się wydać potrawę na salę. By zoptymalizować ten proces, należy  przeanalizować menu oraz sposób w jaki są potrawy będą przyrządzane – krok po kroku. Jeśli patrzymy na sprawę z punktu managera, warto również porozmawiać z samą załogą kuchenna. W tym przypadku ich opinia jest kluczowa.

2) Wytrzymałość sprzętów oraz szafek

Gotowanie w kuchni restauracyjnej nie należy ani do łatwych, ani spokojnych. W ferworze pracy nie zważa się na delikatność. Kiedy brakuje rąk – używa się nóg. Zamykanie lodówek nogą to rutyna, kiedy mamy wielu gości, a ekipa w kuchni dwoi się i troi. Ważne jest zatem aby sprzęty były solidne, odporne na uszkodzenia mechanicznie.

3) Ilość sprzętów

Im więcej sprzętów tym, rzecz jasna, mniej przestrzeni. Prosta zależność, o której jednak wielu restauratorów zdaje się zapominać. To, ile sprzętów kuchennych będzie, powinno być uzależnione od tego, jak często będą przydatne. Warto dokładnie przeanalizować proces gotowania, aby ocenić jakich sprzętów potrzebujemy więcej, a jakie są potrzebne tylko „od święta” – być może należy z nich zrezygnować, oferując tym samym prostsze menu lub zmieniając nieco recepturę potrawy.

kucharz korzystający z wyposażenia gastronomicznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *