Kategorie
Urządzenia do gastronomii

Na co zwrócić uwagę, kupując krajalnicę do frytek?

Inwestycja w porządną krajalnicę do frytek jest naprawdę trudnym zadaniem, zwłaszcza dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z tego typu sprzętem.
Jeśli więc chcesz dowiedzieć się, na jakie elementy warto zwrócić szczególną uwagę, by ustrzec się finansowo-gastronomicznych tarapatów, niniejszy artykuł jest dla Ciebie!

Zwróć uwagę na ostrze

Dobrej jakości krajalnica do frytek musi posiadać solidne ostrza – to one są najważniejszym elementem tego typu sprzętu gastronomicznego. Warto postawić na niezawodny sprzęt, który ma ostrze wykonane ze stali nierdzewnej albo ostrza ze stali chromowo-węglowej. Ponadto wyróżniamy ostrza gładkie, które zapewniają bardzo precyzyjne krojenie i ostrza ze specjalnymi ząbkami do frytek.

W powyższym filmie zobaczysz proces cięcia ziemniaków.

Grubość frytek ma znaczenie

frytki przyrządzone z pomocą krajalnicy do frytekGrubość krojenia ma znaczenie i z pewnością przekonał się o tym nie jeden koneser frytek. W zależności czy frytki w Twoim lokalu mają być dodatkiem, daniem głównym, czy nawet stanowić trzon Twojej działalności – ich grubość musi być zróżnicowana. Dlatego ważną funkcją każdej profesjonalnej krajalnicy jest możliwość ustawienia idealnej grubości frytek. Im większy zakres regulowania, tym więcej możliwości daje dane urządzenie. Większość krajalnic do frytek posiada mechaniczne pokrętło, dzięki któremu można ustawić idealną grubość.

Dobra krajalnica ma przeważnie regulowanie grubości frytek w przedziale od 1 mm aż do 22.

Nie mniej jednak zdecydowanie warto postawić na sprzęt gastronomiczny, który ma możliwość regulowania grubości krojenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *