Kategorie
Urządzenia do gastronomii

Profesjonalne urządzenia do otwierania puszek i butelek

otwieracz do butelek na wyposażeniu lokalu gastronomicznego

 

Zazwyczaj wyposażenie nowoczesnej gastronomii przywodzi na myśl stalowe meble kuchenne, piekarniki, piece konwekcyjno-parowe i różne urządzenia elektryczne do cięcia, miksowania, blendowania. To jednak nie wszystko!

 

 

Wnętrze połyskujących stalowych mebli skrywa niezbędne w kuchni mniejsze akcesoria jak wszelkiego rodzaju otwieracze. Gdy trzeba przeciąć blachę wieczka na puszce lub otworzyć butelkę z przyprawą – otwieracz do puszek oraz niezawodne otwieracze do butelek okazują się niezastąpione. A już na pewno zapobiegają kuchennym katastrofom przy otwieraniu aluminiowych puszek nożem!

Puszki tak powszechne w gastronomii

Konserwowanie produktów spożywczych do gastronomi za pomocą próżniowego zamykania w blaszanych pojemnikach było i prawdopodobnie wciąż będzie bardzo ważnym sposobem na przedłużanie przydatności. Stąd naturalna wydaje się konieczność wyposażenia stanowisk pracy kucharzy w otwieracz do puszek.
Zarówno ilość puszek otwieranych codziennie, jak i ich rozmiar są nie bez znaczenia przy wyborze otwieracza.

Odpowiedniej wielkości sprzętem do otwierania zaspokoi wszelkie potrzeby, nie będziemy zaśmiecać kuchni kolejnymi przyrządami, a pracownicy będą mogli skupić się na smaku potraw, a nie technicznych przeszkodach.

Do skali makro polecamy natomiast przyblatowe otwieracze do puszek napędzane elektrycznie lub ręcznie. Jednocześnie warto podkreślić, że niektóre z gastronomicznych otwieraczy wyposażone są w noże posiadające właściwości antybakteryjne.

Otwieracze kelnerskie lub barmańskie

Praca za barem to w praktyce otwieranie setek butelek zamkniętych metalowymi kapslami lub dziesiątek win z naturalnymi korkami. By maksymalnie zoptymalizować pracę barmana w swojej gastronomii, warto zainwestować w otwieracze do butelek – głównie montowane na ścianach czy blatach urządzenia stacjonarne o dużej wydajności.

barmanka otwierająca wino otwieraczem do butelek

Przy otwieraniu wina barmani i kelnerzy mogą korzystać zarówno z  trybuszonów małych, podręcznych, jak i dużych, z napędem elektrycznym. Ponadto kelnerzy powinni mieć przy sobie otwieracze do butelek, które łatwo można schować do kieszeni i używać do otwierania wina lub butelki wody przy stoliku, w obecności gościa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *