Miód – szlachetny składnik wielu dań, napojów, deserów oraz sam w sobie doskonały przedmiotu handlu.
Czy jednak wiemy jak go przechowywać?
Wielu ludzi robi błąd i przechowuje miód w temperaturze pokojowej, co upośledza jego konsystencję. Miód w temperaturze pokojowej przechodzi proces krystalizacji, frakcje cukrowe się rozdzielają.
Taki miód przestaje być wtedy wszechstronny tzn.: nie nada się jako polewa do naleśników lub jako dekoracja deseru. Ale najgorsze jest to, co dzieje się w kolejnym kroki. Wiele osób, aby ten proces odwrócić, wkłada słoik z miodem do miski z gorącą wodą. Miód w temperaturze powyżej dwudziestu pięciu stopni traci swoje cenne właściwości, a złocista barwa ciemnieje.
Jak właściwie przechowywać miód?
Przechowywanie miodu możemy zrealizować na kilka sposobów:
- umieszczenie słoików w najchłodniejszej części domu np.: spiżarce, przedsionku – miód w temperaturach do 15 stopni Celsjusza co prawda również krystalizuje, ale dużo wolniej,
- w lodówce – w lodówce temperatury są zdecydowanie niższe co dodatkowo spowalnia krystalizację miodu,
- szafa chłodnicza (tu mowa o przechowywaniu miodu w gastronomiach) – spowoduje zatrzymanie krystalizacji (krystalizacja zatrzymuje się w temperaturach poniżej 0 stopni Celsjusza),
Warto dopasować sposób przechowywania do ilości miodu jaki posiadamy oraz do tempa jego zużycia, aby zawsze był bogaty w cenne właściwości oraz zachował pożądaną konsystencję.