Kategorie
Urządzenia do gastronomii

Termos obiadowy – najważniejsze zalety

Termos obiadowy – podstawowe zalety

Wybierając się na zimowe wojaże, zabieramy ze sobą mnóstwo różnych rzeczy, jednak jeden punkt na liście pozostaje niezmienny. Mowa o termosach, również termosach obiadowych.

Jakie zalety posiada termos obiadowy i czy warto nim zastąpić klasyczny termos do gorących napojów?

Zupełnie inne przeznaczenie

Termos obiadowy jest przeznaczony wyłącznie dla potraw. Idealnie sprawdzi się podczas kilkugodzinnych pobytów na zewnątrz. Jeśli więc zależy nam na ciepłym posiłku np.: na szlaku w górach, warto zabrać go ze sobą w podróż. Najlepsze termosy, mogą utrzymywać ciepło nawet przez 24 h.

Większa pojemność

Z reguły termosy obiadowe charakteryzują się większą pojemnością niż tradycyjne odpowiedniki. Przechowają zatem znacznie więcej żywności, aniżeli inne, termiczne pojemniki na herbatę czy kawę.

termos obiadowy na wycieczce w górach

Odmienny kształt termosu

Termosy do posiłków znacznie odbiegają od dobrze znanych nam termosów na kawę czy herbatę. Różnica leży przede wszystkim w kształcie:

  1. Termosy z przeznaczeniem na obiady, bardzo często posiadają w swoim wnętrzu specjalne przedziałki, które zapewniają oddzielenie żywności płynnej od stałej. Dzięki temu osobno możemy przechować kotlet, osobno ziemniaki bądź kluski, a w innej komorze – surówkę.
  2. Otwór, przez który wlewamy ciecz jest znacznie szerszy, co pozwala na łatwiejsze zapakowanie nawet bardzo objętościowych posiłków, takich jak kotlety mielone, pulpety czy ziemniaki.
  3. Większa średnica termosu obiadowego sprawia, że jego zakrętkę można z powodzeniem wykorzystać jako talerz/miskę. Niezwykle funkcjonalne, czyż nie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.